Ефект свідка або байдужість суспільства

Дуже часто ми стикаємось з байджістю людей, які з якихось причин не хочуть допомагати людям.
Ви мабуть неодноразово чули історії про людей які замерзли на вулиці, бо оточуючі спримали їх як п'яниць.
Нещодавно в Луцьку на одній із зупинок було помічено закривавленого чоловіка, але незважаючи на велику кількість людей, ніхто з них навіть не спробував йому допомогти.
Також сюди можна віднести і резонансну ситуацію з дівчатами яких висадили з автобуса і ніхто з пасажирів за них не заступився, як і не заступились за школярку в якої не було грошей на проїзд і її висадили посеред лісу, де вона померла від переохолодження.
Що це жорстокість, невихованість чи банальна байдужість суспільства?
Насправді така поведінка притамання абсолютно всім людям, незалежно від країни проживання, майнового стану чи релігійних переконань.
В далекому 1964 році в Нью Йорку було жорстоко вбито Кітті Дженовезе. Вбивця завдавав жертві удару ножем, після чого ховався, усвідомлюючи що на крики жертви ніхто не реагує, вбивця доганяв Кітті і знову наносив удари.
Жертва помирала в жахливих муках, а її крики чув весь квартал.
Найжахливіше в цій історії те, що за її вбивством спостерігало 38 людей, але ніхто не взяв на себе відповідальність допомогти і навіть не викликав поліцію.

Психологи та криміналісти провели чимало дослідів та виявили психологічний ефект, який назвали ефектом свідка.

Він полягає у тому, що люди, які стали свідками надзвичайної ситуації, не намагаються допомогти постраждалим. Чим більше людей буде просто стояти і дивитись, тим менша вірогідність того, що постраждалим хоч хтось допоможе. Іншими словами – кожен зі свідків вважає, що допомогти має хтось інший. І навпаки, якщо людина знаходиться сам на сам із постраждалим, вона буде діяти більш рішуче.

Вчені провели не один дослід, щоб довести ефект, та найбільш простий і показовий – експеримент з літньою жінкою. Їй стало погано на вулиці. 70% учасників намагалися допомогти, коли були самі, і лише 40% тих самих людей запропонували допомогу, опинившись в групі людей.

Тому марно сподіватись, що в натовпі ви знаходитесь у відносній безпеці, як правило це зовсім не так.
Якщо ж з вами трапилось лихо в публічному місці, то не варто надіятись на допомогу абстракного натовпу, краще зверніться по допомогу до конкретної людини.

Популярні дописи з цього блогу

Головний ворог України не на Донбасі і навіть не в Москві - головний ворог України в Києві..

Що доброго зробив Путін для України?

Вся правда про АвтоТак