Чому Путін не боїться санкцій?

Проти України фактично проголошена війна, частина території окупована ворогом. Замість реальної допомоги Україні, захід задобрює нас якимись санкціями проти Росії. Начебто ці санкції мають налякати Путіна і він має відступити, але як бачимо Путін не особливо цим переймається, більше того, всі так звані санкції і занепокоєння заходу вигідні для Путіна. Багатьох дуже потішив той факт, що після початку військової операції в Криму, російська фондова біржа просто обвалилася. Ціни російських активів катастрофічно обвалилися. Різко подешевшали акції всіх найбільших компаній країни, у тому числі - природних монополій. Ми угледіли в цьому розплату Росії за агресію Путіна в Криму і почали пророкувати мало не економічний колапс самої Росії, дехто навіть нарахував аж 70 млрд. доларів збитків для російської економіки.

Але ми помилялися!
При «несподіваному» (а для когось заздалегідь передбачуваному) падінні біржових котирувань Росія під шумок викупила за значний обсяг (у деяких випадках до 30%) акцій власних монополій.
Акції викуповували задешево, в першу чергу, у охоплених панікою іноземних власників. Тепер до 30% раніше перебували в закордонної власності акцій знову належить РФ.
У результаті Росія серйозно зміцнила свою фінансову і економічну незалежність на ринку.
За неофіційними даними, скупку акцій російськиї компаній під час біржової паніки організовував особисто прем'єр Дмитро Медведєв. Неважко здогадатися, хто дав йому таке доручення.
А паніка на біржах скінчилася і буквально за два дні - 4 і 5 березня - те, що трапилося в понеділок падіння було повністю відіграно зворотним «відскоком». І курс долара, що злетів у дні кризи, впав нижче 36 рублів.
Не варто висловлювати співчуття тим, хто піддався паніці і скуповував долар на піку його ціни або скидав за безцінь акції російських компаній. Дурнів рублем вчать.

Як таке могло статися?
Ви знаєте, що провідні російські компанії по суті, належать іноземцям? Це підтверджується, наприклад, структурою акціонерного капіталу того ж Газпрому. Майже половина капіталу Газпрому (а значить, і половина прибутку) належить іноземним компаніям Тобто, буквально це означає, що акції Газпрому лежать в американському банку, а цей банк випустив свої деривативи під ці акції, які торгуються на американських біржах).
Приблизно така ж ситуація із Сбербанком - практично половина капіталу найбільшого російського банку належить іноземцям безпосередньо, у вигляді акцій, і досить пристойний шматок у вигляді забезпечення облігацій.
Багато хто в Росії говорив про недоцільність спонсорування Росією західних економік. Путін чудово розуміє, що Росія на 70-80% належить іноземцям і вирішив зробити хід конем.
На початку цього року курс долара почав стрімко зростати. При цьому нафтовики відправили по домівках значний відсоток вахтового персоналу. У зв'язку з нестачею коштів. Валютна виручка неухильно накопичується протягом грудня-лютого. Разова інтервенція такого обсягу валюти на внутрішній ринок викликало б обвалення долара відсотків на 10-15 відразу.
Виникає питання - куди ж дівається вся ця колосальна валютна виручка? За відсутності валютних інтервенцій на підтримання курсу рубля вся ця величезна кількість валюти повинна кудись діватись.
Але Центральний Банк чекає ... І робить заспокійливі заяви. І, як з'ясувалося, дочекався.
ЗМІ повідомили про початок війни з Україною. При цьому чим сильніше роздувалася істерика, тим сильніше падали в ціні акції російських компаній. І ось тут відбувається хід конем:
Продавали в основному іноземні інвестори, викуплювали - російські: "Іноземці виставляли цілими кошиками та блакитні фішки, і неліквід, і другий ешелон. Найсильніше продавали енергетику".
Співвідношення продажів-покупок трейдери оцінють як 80% до 20%. Загальний обсяг торгів склав 114 800 000 000 руб. - У чотири рази більше показника "спокійного" дня.
... Покупки на ринку почалися в 13:00, найчастіше брали паперу Сбербанку (-14,91%), Газпрому (-13,89%) і привілейовані папери "Сургутнафтогазу" (-7,05%).

При загальній вартості акцій в 200 з гаком мільярдів економія Мінфіну при викупі російських цінних паперів (на тлі падіння котирувань від 10 до 15 відсотків після заяв Путіна і нагнітання обстановки в ЗМІ) склала більше 20 мільярдів доларів. Це при тому, що капітал повертається до Росії.
Так що події, що відбуваються поки що свідчать про глобальну гру на зниження з метою повернення російських капіталів.
А тепер коли Путіну належить майже всі енергетичні компанії Росії, його впливовість значно зросла, і введення дуже «серйозних» санкцій проти Росії не завдадуть їй значної шкоди.

Популярні дописи з цього блогу

Головний ворог України не на Донбасі і навіть не в Москві - головний ворог України в Києві..

Російський десантник про окупацію Криму

Чи здатна українська армія захистити державу?