Благодійні внески: Кому і за що ми платимо?

Благодійні внески - з цим стикався кожен хто хоча б раз намагався реалізувати своє конституційне право на безкоштовну медичну допомогу.
Однак безкоштовна вона лише на папері, бо коли ми звертаємось до медичного закладу нам або натякають на хабаря, або прямо кажуть піти в касу і сплатити «благодійний внесок».
Чи законно це? Хто за цим стоїть? І як з цим боротися? На ці та інші питання спробую вам відповісти нижче.

Більшість громадян коли їм кажуть сплатити благодійний внесок сприймають це як належне. І справді, що таке 50-100 гривень? Не така вже й велика сума, зараз скрізь платити треба. Медицина зараз погано фінансується, а якщо офіційно заплатити в касу декілька гривень то лікарня назбирає на медикаменти або нове обладнання… В принципі так і є, але якщо копнути трішки глибше то можна виявити цікаві факти.
Візьму для прикладу м. Луцьк і Волинську область в інших регіонах ситуація мало чим відрізняється.

Хто збирає благодійні внески і на що вони витрачаються?
Левова частка грошей, які держава виділяє на охорону здоров’я, вистачає лишень на заробітну плату медпрацівникам і енергоносії. З огляду на це спонукання пацієнтів до добровільно-примусових благодійних внесків виглядає більш-менш логічним. Тут потрібно розуміти, що якби ми платили саме в касу лікарні то ці кошти витрачались лише на потреби лікарні, але вже більше десятка років майже у всіх медичних закладах діють благодійні лікарняні каси і коли ми робим черговий благодійний внесок то ми поповнюєм бюджет не лікарні, а цієї організації.
Якщо витрати лікарні суворо контролються то благодійна організація сама вирішує скільки і на що витратити.
Незважаючи на вимогу закону публікувати фінансові звіти своєї діяльності благодійні організації часто нехтують цією вимогою.
Я довго намагався знайти інформацію скільки отримали і головне на що потратили кошти благодійні організації, які займаються збром благодійних внесків у волинських лікарнях, але все марно… Все що вдалося знайти це скупа інформація по окремих статтях витрат за 2011 рік.
За кошти «Муніципальної лікарняної каси» у Луцькій міській клінічній лікарні купили медикаментів на 848 тисяч 951 гривню, для Луцького клінічного пологового будинку було закуплено медикаментів на 136 тисяч 383 гривні. Зауважте, що це витрати лише по двох Луцьких закладах і лише за 2011 рік, про загальну суму можна тільки здогадуватись.
За результатами перевірки прокуратурою було встановлено, що сума надходжень від фінансової діяльності тільки волинської обласної благодійної місії «Надія» за 2011 рік становила 5,3 млн. грн.
Можна з впевненістю припустити, що загальна сума благодійних внесків сягає не менше 10 млн. грн., що є доволі ласим шматочком, чи не так?
Згідно із законом, благодійна організація може до 20% коштів, що надходять, залучити на своє утримання. Тобто можна цілком законно залишити собі в кишені майже 2 млн. грн. в рік
Як зазначила головний бухгалтер «Муніципальної лікарняної каси» Ірина Василенко в штаті її організації офіційно працює і отримує заробітну плату понад 30 людей. Для утримання такого штату потрібно мінімум 438 тис 480 гривень в рік і це за умови, що всі отримують мінімальну заробітну плату (1218 грн.). Особисто я дуже сумніваюсь, що працівники і особливо керівництво отримують таку мізерну зарплату.
Крім витрат на зарплату додайте, податки, оренду приміщень, оплату комунальних послуг, купівлю канцелярії та інших витрат і отримаєте кругленьку суму в яку обходиться нам утримання цих «благодійників». Цікаво а скільки медикаментів можна б було придбати за ці кошти?

Хто за цим стоїть?
Ви здивуєтесь ще більше, коли дізнаєтесь, хто є керівниками цих благодійних організацій.
Зокрема керівником «Муніципальної лікарняної каси» виявився ніхто інший як начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Кошель Федір Гнатович 

Поряд з ним як фізичні особи засновниками виявились ще двоє - Якимчук Микола Арсентійович - заступник начальника управління охорони здоров’я Луцької міської ради. та.Ващенюк Ігор Степанович – начальник управління охорони здоров'я Волинської ОДА. 

Керівником волинської обласної благодійної місії «Надія» виявився Іван Сидор - головний лікар Волинської обласної клінічної лікарні 

Отож як бачимо очільники медичної сфери області та міста фактично приватизували благодійні внески пацієнтів. 

Як уникнути сплати благодійних внесків?
Як юрист, можу з впевненістю сказати, що зламати цю корупційну схему практично неможливо. Звернення в прокурату чи інші органи марні, максимум, що вдалося досягнути, це «натравити» на обласну клінічну лікарню прокуратуру. В той день поки йшла перевірка благодійні внески ніхто не платив, проте вже наступного дня все було по старому.
Єдиним ефективним методом уникнути сплати благодійних внесків є письмове звернення пацієнта до головного лікаря із публічним запитом. В публічному запити потрібно задати наступні питання:
1. Чи надаються у вашому закладі медичні послуги на платній основі?
2. В яких випадках ваш заклад надає медичні послуги на безоплатній основі, а в яких на платній?
3. Чи практикуються у вашому закладі сплата благодійних внесків? Чи є сплата благодійних внесків обов’язковою?
4. Куди звертатись пацієнту, якщо лікар відмовляється надавати медичні послуги без сплати благодійних внесків?
Згідно законодавства, відповідь на такий запит вам мають надіслати протягом 5 днів. У відповіді будуть стандартні і банальні речі, мовляв медицина в нас безкоштовна, благодійні внески справа добровільна і ніхто не має права вимагати сплати благодійних внесків і т.д. Така відповідь буде підписана керівником медзакладу і скріплена печаткою.
І коли наступний раз лікар скаже вам сплатити благодійні внески, просто показуєте йому цей лист. Таким не хитрим способом можна уникнути суперечки з лікарем і зекономити 50-100 грн. на благодійних внесках.

Всі ми розуміємо, що сучасна українська медицина знаходиться у скрутному становищі. Сплачуючи благодійні внески ваші гроші буде йдуть не на потреби лікарні, а на утримання сумнівних фондів. І тут виникає цілком логічне питання, А навіщо нам утримувати посередників? Якщо вже платити то чому не напряму в лікарню?

Популярні дописи з цього блогу

Головний ворог України не на Донбасі і навіть не в Москві - головний ворог України в Києві..

Російський десантник про окупацію Криму

Що доброго зробив Путін для України?