Чи змінить щось повернення до конституції 2004 року?

Поки між владою і опозицією ведуться довгі і безрезультативні перемовини, суспільству активно нав’язують ідею повернення до конституції зразка 2004 року, видаючи це мало не за панацею вирішення для вирішення політичної кризи, що склалась в державі.
Особисто мені здається, що це не більше ніж чергова спроба, відволікти увагу суспільства від головних проблем. Причому не до кінця зрозуміло чия саме спроба, опозиції - щоб відволікти увагу від провалу переговорів, чи влади - щоб зняти з порядку денного відставку Януковича.
Чи зможе зміна конституції вирішити політичну кризу? Навряд.
Щоб в цьому переконатись варто згадати події 2005-2010 років. Маючи свого президента і більшість в парламенті, в нас все одно була політична криза(схоже це вже в нас хронічне), перевибори і т. д. Але якщо сьогодні ми маємо одного винуватця то за часів «помаранчевих» важко було зрозуміти хто за що відповідає і чи відповідає взагалі.
Як правило, в наших реаліях, колективна відповідальність перетворюється в колективну безвідповідальність. І не потрібно тішити себе ілюзіями, що коли в Януковича буде менше повноважень вирішаться всі проблеми. Цього не буде, скоріше навпаки, спробую пояснити чому.
1. Кожен з опозиційної трійці бачить себе потенційним президентом, а кому потрібна посада президента з обмеженими повноваженнями? Тягнибок вже заявив, що він проти повернення до конституції 2004 року. Тому можна припустити, що навіть в разі зміни конституції, це буде тимчасово.
2. За нинішньою конституцією Прем’єр-міністра призначає президент, але в сьогоднішній ситуації прийняти від президента посаду глави кабміну буде розцінюватись як зрада майдану, зовсім інша справа коли Прем’єра призначить парламент.
3. Потрібно також не забувати і той факт, що в опозиції банально не вистачає голосів у парламенті. А голосування за закон про амністію показало, що не зважаючи на все, Янукович повністю контролює більшість. 
Отже, в разі повернення до конституції 2004 року, ситуація в принципі не зміниться, не варто плекати марних надій. Янукович не для того боровся за збільшення своїх повноважень, щоб так легко їх віддати. Янукович піде на зміну конституції лише в тому випадку, коли буде ризик не обрання його на другий термін, як це було у 2004 році.
Тому давайте вчитись на своїх помилках і не вестись на провокації.

Популярні дописи з цього блогу

Головний ворог України не на Донбасі і навіть не в Москві - головний ворог України в Києві..

Вся правда про АвтоТак

Російський десантник про окупацію Криму