Анексія Криму не вигідна Росії

Імперська ейфорія путінської Росії від анексії Криму схожа на сильне наркотичне сп'яніння. Ніяких аргументів ніхто з одурманених чути не хоче. Раціонально мислити не бажають. Так що цей текст не для обдовбанних і не для обкурених. Тверезий погляд на проблему з усією очевидністю показує, що анексія Криму політично злочинна, юридично незаконна, економічно абсурдна і вкрай шкідлива. 
1 Політично злочинна. Путін порушує міжнародні зобов'язання, які Росія взяла на себе, коли підписала в 1994 році Будапештський договір. Згідно з цим договором Росія, поряд з Америкою і Британією виступила гарантом суверенітету і територіальної цілісності України взамін на її без'ядерний статус. Після анексії Криму, Україна вільна від своїх зобов'язань і буде прагнути стати ядерною країною. І стане нею. Росії це треба??? Крім того, анексія Криму закладає бомбу під єдністю Росії. Так, поки нафта дорога, розпаду не буде. А тепер уявіть, що нафта коштує 50-60 $. Гостра бюджетна криза стимулюватиме сепаратистів до незалежності. І мова не про Чечню та Дагестан. Ці регіони чудово живуть за рахунок Росії і нікуди відділятися не бажають. Мова про Татарстан, Башкортостан, Якутію і регіони Сибіру. Тобто про фінансово сильниі регіони, які цілком можуть прожити без федерального центру. Для сепаратистів Росії приклад Криму стане надихаючим. А Путін для сепаратистів стане зразком для наслідування. 
2. Анексія юридично незаконна. План Путіна-це референдум в Криму про статус півострова, який повинен пройти 16 березня. Крім того, що референдум буде проходити на території, окупованій російською армією, крім того, що терміни для агітації сміховинно малі (10 днів), є ще одна проблема. У законодавстві України не передбачені регіональні референдуми взагалі. На основі якого українського закону Путін збирається проводити референдум?? Очевидно, що підсумки референдуму не визнає ніхто в світі, крім Путіна і острова Мапуту. А значить і анексію на основі референдуму теж ніхто не визнає. Навіть Назарбаєв з Лукашенко.
3. Анексія економічно абсурдна і шкідлива. Очевидно, що відпочивати в Криму стане дорожче. Ціни будуть сочинськими. Очевидно, що регіони, в тому числі і Ярославська область і не дорахуються багатьох мільярдів. У Путіна буде новий пріоритет, поряд з Чечнею. Це Крим. Вже зараз до Криму перераховані 35 млрд.р, що становить 70% Ярославського бюджету.  Економічні санкції з боку Заходу точно будуть. Російський бізнес в Європі та Америці опиниться під тиском. Росію будуть видавлювати з усіх ринків, у тому числі енергетичних. Все це призведе до кризи, зубожіння, втрати робочих місць. За імперську параною доведеться платити кожному з нас. Задайте кожен собі питання: Що ви особисто виграєте від анексії Криму?? І побачите. Нічого. Суцільні проблеми. І останнє. Нам потрібен вічний ворог поруч? Я маю на увазі Україну і її чудовий і близький нам народ.

Борис  Немцов,  російський політик і державний діяч.

Популярні дописи з цього блогу

Головний ворог України не на Донбасі і навіть не в Москві - головний ворог України в Києві..

Вся правда про АвтоТак

Що доброго зробив Путін для України?