Що криється за відставкою Азарова?

Сьогодні прес-служба Кабінету міністрів України повідомила, що Прем'єр-міністр Микола Азаров подав у відставку.
Відповідно до Конституції України, відставку Прем'єр-міністра і всього уряду має прийняти президент України.
Проте навіть в разі прийняття відставки уряд, продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабміну, але не довше ніж 60 днів.
Поки опозиція веде безрезультативні переговори, влада продовжує наступ на всіх фронтах: розгони євромайданів в регіонах, суди над активістами, навіть вдається до викрадення і вбивства людей.
Дехто може трактувати відставку Азарова, як перемогу, але я в цьому не бачу приводу для радощів. Так звана відставка уряду нагадує мені нещодавну відставку Волинського губернатора.
Команда Януковича, таким кроком хоче вбити трьох зайців (вибачте за каламбур)
По перше: Показати міжнародній спільноті і власному народу, що вона готова піти на серйозні поступки заради збереження пиру і стабільності.
По друге: В разі призначення прем’єром когось із лідерів Опозиції, можна скинути на нього відповідальність за кризову економіку країни, що значно знизить рейтинги опозиції і підвищить шанси Януковича на перемогу у 2015 році.
По третє: і мабуть найголовніше це налаштування майдану проти лідерів опозиції. Адже багато людей зневірились в опозиції, яка за більш ніж два місяці не змогла досягнути жодного результату. Частина радикальних протестувальників вже давно вийшли з під контролю опозиції.
А призначення будь кого з лідерів опозиції перм’єром може викликати бурю невдоволення, бо на фоні масових арештів, прийняття диктаторських законів і вбивств протестувальників єдиним можливим варіантом розв’язання ситуації, що склалась може бути тільки відставка Януковича і повна зміна влади.
Люди стояли і вмирали на майдані не для того, щоб Яценюк/Кличко/Тягнибок очолив уряд.
Амністія для всіх затриманих майданівців це лише подачка влади і не гарантує, що завтра, коли майдан розійдеться переслідування не почнуться знову.

Популярні дописи з цього блогу

Головний ворог України не на Донбасі і навіть не в Москві - головний ворог України в Києві..

Російський десантник про окупацію Криму

Чи здатна українська армія захистити державу?