Війна Японії проти Росії, хто кого?


Ввівши свої війська в Крим, Росія створила прецедент, тепер всі територіальні претензії можна вирішити подібно до кримського сценарію. Для Росії така ситуація є особливо небезпечна, оскільки дуже багато країн мають територіальні претензії до РФ. Про зазіхання Китаю на багатий ресурсами далекий схід я писав в минулій статті, сьогодні ж хочу розповісти вам про не менш серйозну загрозу для РФ з боку Японії.
Загальна Ситуація
Поразка Японії у Другій світовій війні призвела до того, що країна була поставлена ​​перед жорсткими зобов'язанням зокрема у військовому питанні. Так 9-та стаття Конституції Японії 1947 проголошує «добровільний» відмову Японського держави від війни та армії як засобу вирішення політичних конфліктів. Японія з другої половини XX століття не має права на наявність армії. На територію Японії були введені війська США, на які і було покладено захист японської території. 
У такому, здавалося б, приреченому положенні, Японія змогла знайти перевагу для своєї держави: оскільки більше не треба було утримувати армію, вона могла витрачати всі свої ресурси на розвиток економіки.
США, бажаючи нейтралізувати Японію як можливого агресора, не чекаючи для себе, дали їй можливість стати провідною в економічному, а потім і у військовому сенсі державою.
Буквально за десятиліття японська економіка обійшла за розмірами таких промислових гігантів як Великобританію, Німеччину і СРСР і стала другою в світі вже до 1968 року.
Сьогодні Японія одна з найрозвиненіших економік світу, яка поступається лише США і Китаю.

Територіальні претензії і не закінчена війна.
У 1875 році Росія підписала російсько-японський договір, згідно з яким вона віддала Японії 18 Курильських островів. Японія в свою чергу визнала острів Сахалін за Росією.
Під час Другої світової війни ці острови були окуповані СРСР. 11 лютого 1945 між керівниками Радянського Союзу, США і Великобританії було підписано угоду, згідно з якою після закінчення війни проти Японії Курильські острови мали бути передані Радянському Союзу. А з 2 лютого 1946 указом Президії Верховної Ради СРСР Курильські острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї були офіційно включені до складу СРСР.
Японія не визнала цю окупацію, але враховуючи поразку у війні не змогла вчинити жодного спротиву.
Незважаючи на те, що Росія і Японія активно співпрацюють в економічній сфері, де-юре між ними триває війна. Москва і Токіо з 1945 року не можуть підписати мирний договір саме через суперечку про приналежність Курильських островів, Японія називає їх своїми "північними територіями" і ставить їх повернення обов’язковою умовою укладення з Росією мирного договору. Тобто ситуація наразі така, що Японії навіть не потрібно оголошувати війну РФ, бо вона фактично і не закінчувались. 

Збройні сили Японії
Ставши економічно сильною, Японія знайшла спосіб обійти заборону на наявність армії, назвавши армію силами самооборони і встановивши частку військового бюджету всього в 1% від економіки країни. Гнатися за потужним озброєнням їм було не потрібно, їх і так охороняла армія США.
Позбувшись вимушених витрат на оборону, японська економіка досягла серйозних висот, і 1% бюджету став дорівнювати величезній сумі. Сьогодні Японія займає 6-е місце в світі по військових витратах, поступаючись тільки США, Великобританії, Китаю, Росії і Франції
У 2012 році 1% бюджету Японії, який витрачається на оборону в грошовому еквіваленті становив $ 60 млрд., у той час як наприклад весь Російський військовий бюджет становив $ 70 млрд., і це при тому, що територія у Японії в десятки разів менша. 
Поки, що Японія не може купувати і виробляти явно наступальне озброєння, на зразок стратегічних бомбардувальників і крилатих ракет великої дальності. 
Таким чином, у Японії є можливість стати військовим гігантом в будь-який момент, коли вона цього захоче, потрібна лише політична волі і…. така воля є, уряд Японії робить поступові кроки у цьому напряку. Наприкла рада національної оборони Японії вже затвердила проект реформи збройних сил, який спрямований на відновлення повноцінної армії і флоту. Правляча Ліберально-демократична партія Японії (ЛДПЯ) пропонує провести масштабну реорганізацію збройних сил, створити корпус морської піхоти, підвищити міць систему протиповітряної та протиракетної оборони, оснастити армію і флот більш ефективними наступальними видами озброєння, що дозволить їм наносити удари по базах потенційних супротивників.
США, стратегічно упустили Японію, і не тільки не обмежили загрозу від неї, але навпаки, створили грунт для відродження цієї країни, як наймогутнішої наддержави.

Сучасна японська армія
Незважаючи на всі заборони, японські сили самооборони, є фактично армією, яка сьогодні озброєна за останнім словом техніки.
У складі військової авіації знаходяться як літаки, побудовані за власним унікальним технологіям, наприклад Mitsubishi F-2, так і найсучасніші американські літаки, власне виробництво яких налагоджено на території Японії.
Mitsubishi F-2
Останнім часом йдуть переговори про постачання Японії, американських винищувачів останнього покоління F-35
Вертолітні частини Японії укомплектовані також найсучаснішими гелікоптерами, серед яких в тому числі легендарні AH-64D Apache, Sikorsky UH-60 Black Hawk, Boeing CH-47 Chinook.
Ці американські вертольоти з успіхом виробляються концерном Mitsubishi.
Морські сил Японії налічують 5 військових баз і 7 аеродромів базування військово-морської авіації, які мають у своєму складі 34 авіаескадріліі, обладнані за останнім словом техніки.
У 2009 і 2011 роках до складу японських військово-морських сил були введені 2 новітніх вертольотоносця типу «Хюга». Особливістю цих судів є прольотна палуба, що дозволяє базувати на них винищувачі, в разі потреби. Це робить ці вертольотоносці авіаносцями, тобто, чистим зброєю нападу.
На сьогоднішній день крім 2 вертольотоносців «Хюга» до складу флоту входять ще два вертольотоносця проекту «Сіране»
Існуючі плани передбачають найближчим часом будівництво ще більших «вертольотоносців».
Крім 4 вертольотоносців японський флот має у своєму складі 40 есмінців, 6 фрегатів, 18 підводних човнів, 15 бойових катерів 5 десантних кораблів, 2 корабля для управління БПЛА, а також численні дрібні військові судна.
(Чисельність японського флоту практично в 6 разів перевищує Тихоокеанський флот Росії, крім того японський флот значно виграє за якістю і сучасності)
Сухопутні сили Японії представлені найсучаснішим озброєнням від провідних виробників США, а також власними унікальними розробками. Основна частка виробництва яких належить концерну Mitsubishi.
Не слід забувати, що все це зроблено лише на 1% від бюджету країни.
Розвинена атомна промисловість дає можливість, при політичній волі, стати володарем ядерної зброї. А в якості засобу доставки японські збройні сили зможуть використовувати трохи видозмінені космічні ракети.

Порівняння  Армій Японії і Росіїї
Сили самооборони Японії
• Чисельність приблизно 300 тисяч чоловік, число резервістів близько 50 тисяч. Принцип комплектування - добровільний. Чисельність населення більше 127 млн. чоловік, що можна порівняти з населенням Росії.
Сухопутні сили - близько 150 тисяч (на 2007 рік):
- 10 дивізій (9 піхотних і 1 танкова);
- 18 бригад (3 піхотні, 2 змішані, повітряно-десантна, артилерійська, 2 зенітні артилерійські, 5 інженерних, вертолітний, 3 навчальні);
- 3 групи ППО.
Озброєння: близько 1000 танків, приблизно 900 одиниць бронетехніки, близько 2000 одиниць артилерії і мінометів (включаючи самохідки, зенітки), 100 установок протикорабельних ракет, понад 100 РСЗВ, приблизно 700 установок ПТУР, 500 засобів військової ППО, приблизно 450 вертольотів - з них близько 100 ударних.
ВВС: Чисельність особового складу 43-50 тисяч осіб:
F-15
- 250 винищувачів і винищувачів-бомбардувальників (включаючи 160 F-15 Eagle);
- 10 розвідників F-4 Phantom II (RF-4E);
- 50 літаків РЕБ, РЛС, заправників;
- 30 транспортників;
- 240 навчальних (можна використовувати як розвідники, легкі винищувачі, бомбардувальники) - наприклад: 20 винищувачів-бомбардувальників Mitsubishi F-2B.
- Більше 50 багатоцільових і транспортних вертольотів.


ВМС Японії: Чисельність приблизно 45 тисяч осіб. Склад флоту:
есмінець-вертольотоносець  "Х'юга"
- 1 есмінець-вертольотоносець типу «Х'югу»;
- 4 емінца-вертольотоносця типу «Сіране» і «Харуна»;
- 8 есмінців УРО типу «Атаго», «Конго», «Хатакадзе»;
- 32 есмінця (5 типу «таканью», 9 типу «Мурасаме», 8 типу «Асагірі», 10 типу «Хацуюкі»);
- 6 фрегатів типу «Абукума»;
- 20 підводних човнів (2 типу «Сорю», 11 типу «Оясио», 7 типу «Харус»);
- 3 великих десантних кораблі-дока типу «Осумі» (1 будується);
- 2 малих десантних кораблі;
- 7 ракетних катерів;
- 8 десантних катерів (включаючи 6 на повітряній подушці);
- 25 мінно-тральних катерів.
• Також є 1 мінний загороджувач, 2 бази тральщиків, 3 морських тральщика, 5 морських танкерів, 4 навчальних корабля, 2 навчальні ПЛ, 2 корабля управління, 2 пошуково-рятувальних судна.
Морська авіація: 172 літака і 133 вертольота (за даними 2008 року).
Берегова охорона - більше 12 тисяч чоловік.
ППО: приблизно півтори сотні далеких комплексів «Петріот» (аналог Російських С-300), більше 500 ПЗРК, приблизно 70 комплексів ближньої дії Tan SAM Туре 81. ППО посилюють літаки АВАКС типу Е-2 «Хокай» і 10 АВАКС - «Боїнг-767». Все це об'єднано з АСУ та засобами ППО «Бейдж» ВМС.
Особливість японських ВМС: всі кораблі нові, самі «старі» - середини 80-х років, більша частина нові - 90-х, 2000-х років.
• Північна армія: найсильніша армія Японії, створювалася для протидії СРСР. У її складі: 1 танкова дивізія, 3 піхотні, артилерійська бригада, бригада ЗРК, інженерна бригада. На їх озброєнні приблизно 90% боргових ПК комплексів, більше половини танків, 90 РСЗВ, третина ЗРК і артилерії, чверть ПТРК всіх Збройних сил Японії. В даний час Токіо підсилює південний напрямок, але процес тільки розпочато.

Сили Росії на далекому сході
Тихоокеанський флот: У 2010 році у складі флоту було:
- 5 ракетних підводних човнів стратегічного призначення;
- 20 багатоцільових підводних човнів (12 з них атомні);
- 10 бойових надводних кораблів океанської і морської зони;
- 32 корабля прибережної зони.
• Однак більша частина складу знаходиться в консервації або потребує капітального ремонту - всі кораблі 1980-початку 90-х років, тільки один ракетний катер типу «Блискавка» 2004 року. Так, наприклад: важкий атомний ракетний крейсер «Адмірал Лазарєв» в консервації, з 4-х есмінців три в консервацію і ремонт (з консервації корабель майже ніколи не повертається у флот).
крейсер «Адмірал Лазарєв»
• У Владивостоці знаходиться бригада морської піхоти, окремий полк морської піхоти та інженерний батальйон. 1 окремий береговий ракетний полк. На Камчатці зенітно-ракетний полк - С-300П.
Проблеми флоту: розвідка, цілевказівки, ветхість кораблів, підтримки з повітря і повітряної розвідки недостатньо.
Морська авіація:
- Окремий змішаний авіаполк - Кам'яний Струмок (на озброєнні Ту-22M3, Ту-142M3, Ту-142МР);
- Окремий змішаний протичовновий авіаполк (Миколаївка) з Іл-38, Ка-27, Ка-29;
- Окрема транспортна авіаційна ескадрилья (Кневічі) з Ан-12, Ан-24, Ан-26;
- Окремий змішаний авіаполк (Елизово) з Іл-38;
- Окрема корабельна протичовнова вертолітна ескадрилья (Єлізово) з Ка-27.
ВВС:
- На Курильських островах і Сахаліні літаків немає;
- Одна база на Камчатці - приблизно 30-35 винищувачів-перехоплювачів МіГ-31;
- Авіабаза під Владивостоком - 24 Су-27СМ, 6 Су-27УБ (навчально-бойових) і 12 МіГ-31 (скільки боєздатних - невідомо).
• У порівняльній близькості - в Сибіру дві авіабази з 30 Су-27 і 24 ближніх бомбардувальника Су-24М, 24 Су-24м2. Але немає повітряних танкерів-заправників і літаків АВАКС. Тобто літаки не «бачать далеко», і їх знаходження в повітрі обмежена.
Сухопутні війська: на Сахаліні мотострілецька бригада, на Курилах одна кулеметно-артилерійська дивізія з повітря не прикриті, ВВС немає, військова ППО не достатній.
Монстр прокидається
В останні роки японський уряд заявив про плановане збільшення частки військових витрат у ВВП країни.
Причому їх збільшення, за японськими розрахунками, має не послабити економіку в цілому, а, навпаки, послужити імпульсом до нового економічного зростання, який в останні десятиліття був досить низьким.
Якщо частка витрат Японії на оборону досягне цілком нормальних 4%, то японський військовий бюджет становитиме не менше $ 240 млрд. Така цифра перевищить військовий бюджет будь-якої країни регіону. Нагадаю, що витрати Китаю на оборону в 2013 році склали близько $ 114 млрд., а військовий бюджет Росії складає всього $ 71 млрд.
Якщо подібне зростання японського військового бюджету відбудеться, то, безсумнівно, це призведе до гонки озброєнь на Далекому Сході. Враховуючи, що американська економіка в останні роки «дихає на ладан», а російська апріорі не потягне таких видатків на своїх східних рубежах, то єдиною державою здатної протистояти Японії в регіоні стане Китай, чий військовий бюджет також може бути збільшений, в силу потужності економіки. Але тут потрібно пам’ятати, що в Китаю є серйозні плани, щодо якнайшвидшого приєднання східних регіонів РФ. І у цьому напрямку Китай працює вже давно, тому у війні з Японією немає жодного сенсу, скоріше навпаки, Японія буде цінним союзником у війні з Росію.

Відносини Японії та США
Очевидно, що фактор присутності США в регіоні з плином часу буде тільки слабшати. Основні американські бази в регіоні сьогодні розташовані на території Японії, але показна відданість японців Сполученим Штатам є оманливою.
У першу чергу це пов'язано з тим, що японці ніколи не забудуть ядерних бомбардувань своїх міст американською авіацією в 1945 році.
Крім того, історична пам'ять народу з імперським минулим з кожним роком набирає у все більшу суперечність з формальної позицією Токіо - японцям набридло почуття провини за військові злочини 70-річної давності і відмова в цьому зв'язку від армії.
Вже сьогодні можна говорити про те, що в середньостроковій перспективі Японія цілком може зажадати від США виведення військових баз зі своєї території.
Грунт під це рішення вже готується. Щорічно японське громадську думку підігрівається докладним освітленням будь-якого злочину вчиненого американськими військовими або навіть дорожньо-транспортної пригоди за їх участю. У японському громадській думці методично створюється образ ворога.
У цьому укладає стратегічний прорахунок Сполучених Штатів, які роблять ставку в регіоні на Японію.

Війна Росії з Японією
Російські позиції в на далекому сході досить слабкі, і пріоритет досягається тільки за рахунок наявності ядерної зброї. У складі Тихоокеанського флоту Росії знаходиться тільки 13 кораблів, призначених для дій в далекій морській зоні, два десятка підводних човнів і дрібні суду.
За чисельністю підводних човнів потенціал Росії та Японії приблизно дорівнює, а за чисельністю надводного флоту Японія кількісно перевершує Росію майже в декілька разів. Що стосується якості, то Японський флот обладнаний за останнім словом техніки, а Російський флот не тільки морально застарів, але ще й відчуває серйозні технічні проблеми.
Існуюча програма розвитку озброєнь до 2020 року передбачає введення до ладу Тихоокеанського флоту РФ ряду нових бойових одиниць. Загальна кількість нових кораблів і підводних човнів, яке надійде в розпорядження Тихоокеанського флоту, складе близько 40 одиниць. (Вертольотоносці, стратегічні підводні човни, есмінці і десантні кораблі).
Однак, незважаючи на оснащення флоту боєздатними кораблями, здатних реально вести бій, за існуючою програмою навіть до 2020 року їх чисельність буде меншою, ніж у Японії на 2013 рік.
Такий стан речей є надзвичайно небезпечний для РФ, оскільки по мірі перетворення Японії на провідну регіональну державу, загострюються її територіальні претензії до РФ. Враховуючи крайню обмеженість запасів природних ресурсів, не в останню чергу зовнішня експансія буде спрямована на ліквідацію сировинної залежності країни. Самим близьким об'єктом для можливої ​​сировинної експансії є російські Курильські острови і Сахалін.

У зв’язку із загостренням кримської кризи, Японія всерйоз розглядає можливість висунути претензії Росії з приводу Курильських островів, про це вже неодноразово писали ЗМІ, посилаючись на свої джерела в дипломатичних колах. 



Популярні дописи з цього блогу

Головний ворог України не на Донбасі і навіть не в Москві - головний ворог України в Києві..

Вся правда про АвтоТак

Російський десантник про окупацію Криму